Remedial Teaching beleid

Beleid Remedial Teaching Basisschool De Driesprong (augustus 2013)

beleid Remedial Teaching

Leeftijdscategorie:

• Groep 2 leerlingen.
  • Groep 3 tot en met 5.
  • Groep 6 t/m 8 : Alleen als er ruimte is.
  • Leerlingen van de groepen 2-3-4-5 gaan voor.

Streefniveau voor technisch lezen en rekenen is E6-niveau; leerlingen van groep 6 t/m 8 die ditnog niet behaald hebben gaan voor op de andere leerlingen van deze groepen.

• leerlingen met arrangement: hoeveelheid RT afhankelijk van arrangement SO of SBO

Vakgebieden:

• Technisch Lezen
  • Begrijpend Lezen
  • Spelling
  • Taal
  • Rekenen
  • Fijne motoriek
  • Lees-en rekenvoorwaarden
  • Gedrag
  • Indien arrangement: specifieke doelen

Omvang:

Een schooljaar wordt in 3 periodes verdeeld: elk van zo’n 12 weken.

• Leerlingen van groep 2 kunnen in de R.T. geplaatst worden tijdens de laatste periode van het schooljaar. Zij komen voor maximaal 1x per week een half uur in aanmerking.
  • Vanaf groep 3 komen leerlingen maximaal voor twee vakgebieden in aanmerking.
  • Voor groep 3 geldt: maximaal 3x per week een half uur gedurende het hele jaar.
  • Voor groep 4 geldt: maximaal 2x per week een half uur gedurende het hele jaar.
  • Voor groep 5 geldt: maximaal 2x per week een half uur gedurende één periode of 1x per week gedurende twee periodes.
  • voor leerlingen met een arrangement in groep 4 geldt:
    • De bovenstaande regel, met uitzondering van een arrangement SO: dan komt een leerling in aanmerking voor 3x per week een half uur.
  • Voor leerlingen met een arrangement geldt vanaf groep 5.
    • SO : maximaal 3 x per week een half uur .
    • SBO: volgens bekostiging 1x per week een half uur; school kan dit aanvullen tot 2x per week, afhankelijk van de beschikbare uren.

Normering:

• Bij leerlingen met D en E scores wordt tevens gekeken naar de resultaten op de methodetoetsen; in samenspraak met leerkracht en Intern Begeleider wordt beslist.
  • Bij leerlingen die een C-score hebben lager dan een niveauwaarde van 2.5 wordt bekeken of er ruimte is in de RT.
  • Motoriek: plaatsing in de RT gebeurt altijd op aanvraag van de leerkracht die binnen de klas geen mogelijkheden ziet de benodigde ondersteuning te geven.
  • Gedrag: plaatsing in de RT gebeurt altijd op aanvraag van de leerkracht die binnen de klas geen mogelijkheden ziet de benodigde ondersteuning te geven.
  • Streefniveau voor technisch lezen en rekenen is E6-niveau; leerlingen van groep 6 t/m 8 die dit nog niet behaald hebben kunnen geplaatst worden als er ruimte is.

Organisatie:

• Binnen de RT worden leerlingen wanneer mogelijk in een groepje geplaatst. Het groepje bestaat maximaal uit 4 personen.
  • Is er sprake van een leerling met een arrangement dan bepaalt het doel van de RT of deze leerling individueel of in een groepje de begeleiding krijgt.